Care este singurul medicament ce a dat rezultate în cazurile grave de COVID-19. Șeful OMS a făcut anunțul

Multe oraşe europene se confruntă cu o creştere importantă a numărului pacienţilor COVID-19 ce au nevoie de îngrijiri în unităţile de terapie intensivă, a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Ghebreyesus.

″Săptămâna trecută, numărul cazurilor (de COVID-19) a fost de trei ori mai mare decât în timpul primului vârf în luna martie″, remarcă acesta, potrivit Agerpres.

În privinţa terapiilor, Tedros a menţionat că dexametazona este deocamdată singurul tratament care şi-a dovedit eficacitatea în cazurile grave de COVID-19, declaraţie ce survine la scurt timp după ce OMS a anunţat rezultate sub aşteptări pentru patru terapii testate la nivel mondial în cadrul studiului denumit ″Solidaritate″⁣.

În România, o cutie cu 5 fiole de dexametazonă injectabilă costă aproximativ 7-8 ron.

Remdesivir, fără efecte în reducerea mortalității

 

″În iunie am anunţat că întrerupem studiile cu hidroxiclorochină, în iulie am informat că nu vom folosi mai mulţi pacienţi pentru probele cu lopinavir/ritonavir, iar acum rezultatele preliminare arată că alte două medicamente în teste, remdesivir şi interferon, au puţin sau niciun efect în reducerea mortalităţii provocate de COVID-19″, a precizat directorul general al OMS.

Până acum, remdesivirul a fost singurul tratament care părea că are efect în lupta contra Covid-19. Din acest motiv, era singurul medicament care a fost aprobat în regim de urgență pentru tratarea pacienților din Statele Unite, printre care și președintele Donald Trump.

Uniunea Europeană a convenit recent să plătească Gilead peste 1 miliard de euro pentru aprovizionarea cu Remdesivir timp de şase luni de zile, cu puţin timp înainte de publicarea rezultatelor finale ale celui mai mare studiu clinic pentru medicamentul antiviral destinat tratării bolii Covid-19.

Dar el a adăugat că studiul ″Solidaritate″⁣ va continua, pentru testele clinice desfăşurate în cadrul acestuia urmând să fie recrutaţi lunar circa 2.000 de pacienţi, semnalând că ar putea fi testate de asemenea tratamente cu anticorpi monoclonali sau alte medicamente antivirale.

La rândul ei, directoarea tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a estimat că, deşi creşterea cazurilor şi a spitalizărilor în Europa sunt preocupante, ″nu suntem în aceeaşi situaţie ca în urmă cu şase luni, întrucât acum ştim mai multe despre această boală″⁣.

″A crescut capacitatea de diagnostic, lucrătorii sanitari sunt mai antrenaţi şi mai experimentaţi, şi există o conştientizare publică a ceea ce trebuie făcut pentru a ne proteja, aşadar trebuie să reunim toate acestea pentru a contribui la controlul pandemiei″, a explicat ea.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *